Logisk Ridning

Ridkurser. Vi vet ju hur de går till eller hur.  Ett antal ekipage som samlas på någon anläggning för några dagars intensiv träning, med upplägget: Ridtränaren i mitten, några ekipage i taget på banan, instruktioner som haglar; Räta på ryggen, ställ hästen i nacken, lite kortare tempo, nu tittar du ner igen, upp med huvudet! driv lite mer, stadig ytterhand, låt honom inte gå och såsa.
Sen åker man hem och försöker minnas all man lärt sig, men det är klart svårare att göra rätt ensam, utan tränarens hökblick.
Men man är liksom van att det är så det ska vara.
 
 
 
När Lindah på Logisk Ridning annonserade sina onlinekurser i ridning var jag nog inte den enda som tyckte det lät lite konstigt.
Ridkurser som består av skrivna instruktioner för en vecka i taget? Med youtubefilmer som förtydligar? Ingen som kollar vad man gör för fel medan man övar? Hmmm, kan det verkligen vara något?
 
Men jag hade följt Lindahs blogg en tid och blivit intresserad av hennes  - stundom rätt annorlunda - koncept för ridträning, och var således tillräckligt nyfiken för att anmäla mig till grundkursen.
Hur många vet till exempel att all traditionell ridning som lärs ut i dag är baserad på militärens ridinstruktioner, att dessa är anpassade efter manskroppar och i många fall blir direkt felaktiga då de ges till en kvinna?
Idag är de flesta hobbyryttare kvinnor, men vi förväntas ändå lära oss rida efter instruktioner som riktar sig till män - något som Lindah påvisar i vissa fall är omöjligt.
 
Konceptet för grundkursen är enkelt:  EN övning i veckan, så både kropp och hjärna hinner med att införliva de nya kunskaperna. All träning sker i skritt. Kursen riktar sig till ryttare på alla nivåer, från nybörjare till GrandPrix-ryttare -  det kan nog i många fall vara enklare för den som inte ridit så mycket innan, då konceptet till stor del går ut på att ändra gamla tankesätt och invanda kroppsmönster.  
Och framförallt: allt fokus läggs på ryttaren. Utgångspunkten är att lära oss själva veta hur det ska kännas när vi gör rätt, för att på sikt eliminera den traditionella Ridläraren som rättar alla fel ryttaren gör.
 
 
I tre månader har jag nu skrittat runt som ett ridskolebarn och låtit båda mina hästar agera försöksdjur i tur och ordning. Båda har visat stort tålamod och rätt tydlig belåtenhet - pricknäsan över att få skritta, räsertanten över de trevliga hästvänliga övningarna.
Varje vecka får vi en ny övning på forumet, ofta illustrerad med streckgubbar samt förtydligad med en eller flera filmer. Under veckans gång kan alla kursdeltagarna diskutera övningarna sinsemellan och få råd av Lindah.
Det är nördigt så det står härliga till! Här diskuteras vinklade bäcken, roterade ryggar och lata muskler - men det är en märkbar frånvaro av det kanske vanligaste diskussionsämnet på andra hästforum: "min häst är så ...", "min häst vill inte ...", "min häst kan inte ...". Istället fokuserar vi på enbart oss själva och våra, ibland rätt motsträviga, kroppar. Det hästen gör eller inte gör är bara kvittot på vad ryttaren gör.
 
Nu är grundkursen avklarad och slutprovet godkänt. En bit in i fortsättningskursen (nu får vi trava, tjoho!) konstaterar jag att JA, det går att skaffa sig träningsvärk på helt nya ställen, sådana man inte ens visste fanns. Och JA, det går att omvärdera sådant man trott på i hela sitt liv och byta ut 'gamla sanningar'. Allt som krävs är nyfikenhet, lite ödmjukhet samt ett riktigt nördigt intresse för vad ridning faktiskt är: en kombination av känsla, balans och mekanik.
Fullärd blir man aldrig, men jag känner att de här kurserna redan gett mer än åratal av ridande med traditionella tränare.

Jag kan varmt rekommendera Lindahs kurser för alla som är intresserade av att ta ett nytt steg i sin ridning - kanske i synnerhet om du är kvinna och vill lära dig ridning på kvinnokroppens villkor.
Det spelar ingen roll om man är nybörjare eller har ridit i "100 år", alla kan vara med. Det enda som krävs är att man har tillgång till en frisk och glad häst som man kan rida regelbundet under kurserna, samt möjlighet att kunna filma ett slutprov.
 
Men börja med att kolla in hennes blogg:
 
 
där finns massor av intressant läsning för alla hästnördar, samt info om kurserna.
 
#1 - - Sy:

Har verkligen längtat efter att prova detta med min häst. Dock är hon inte ok efter hovledsinflamation och ska ej gå på böjda spår (i alla fall inte volter). Undrar därför lite över övningar och upplägg. Kan övningarna göras mestadels på rakt spår?

Svar: Ja hästen behöver bara skritta på framåt i grundkursen, inga böjda spår. Övningarna är bara för ryttaren, man lär sig hitta och aktivera muskler och att använda dem för att inverka på hästen.Jag tycker du ska maila dina frågor till Lindah på blogg@lindah.se :)
Vet att nästa grundkurs startar 1 februari, så det finns tid än att hoppa på!
The (b)loglady

#2 - - Sy:

Tack för ditt svar!

#3 - - Anonym:

Hej! När du gick grundkursen, skrittade du enbart dina hästar under denna period eller travade/galopperade du också?

Svar: Hej! Travade och galopperade också för att hålla upp konditionen på dem, men gjorde inget direkt arbete i dessa gångarter utan mer "rakt fram ute i skogen".
The (b)loglady